-

Hinku ja Vinku

Olin eilen Karkkilan valtuuston kokouksessa ja kokouksen päätteeksi vihreät tekivät HINKU-hankkeeseen liittyvän valtuustoaloitteen, jollainen on tehty mm. Mynämäen kunnassa. Mietin siinä esitystä kuunnellessa, kuinka Karkkilan kaltainen ruukkikunta valimoineen suoriutuisi haasteesta? Toimivaa teollisuutta on muutenkin sen verran, että energiaa kuluu ja se ei ole 100% uusiutuvista luonnonvaroista peräisin.

Joka vuosi mm. Kiina kasvattaa omaa päästöään kokonaisen Suomen verran, eli jos me lakkaamme kansana olemasta, korvaa Kiina meidät seuraavana vuonna. Suomi on jo oman osuutensa tehnyt ja jos jatketaan vaatimuksen mukaan kuristamalla teollisuus olemattomiin, lopetamme liikkumisen ja talojen lämmittämisen, tuhoamme vain itsemme ja taloutemme.

Aion edelleenkin lämmittää kesäisin ulkosaunaa puilla, grillata hiilillä, talvisin polttaa puuta varaavassa takassa säästääkseni kivihiilellä tuotettua kallista sähköä sekä ajaa autolla töihin Espooseen (160km päivässä, muutakaan vaihtoehtoa ei ole) kuin lopettaa elämisen.

Oma osuuteni maailman päästöistä on 1/7000000000, Suomen 1/5700000 ja Karkkilan 1/9800 osa eli ei yksi ihminen, ei kunta eikä pieni muutaman miljoonan kansalaisen valtiokaan sitä ekotekoa tee vaikka kuinka säästäisi fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Se pitää tehdä miljardiluokan kulttuureissa, jotka eivät ole hiilijalanjäljen koossa vielä lähelläkään meitä. 

Mikä hinku meillä on kivikaudelle takaisin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Seurasin takavuosina Uudenkaupungin Hinku-hanketta eikä minulle jäänyt siitä korkeaa kuvaa. Uki oli yksi ensimmäisiä hankkeeseen osallistujia.

Hanke otti ansiokseen käytännössä mitä tahansa mitä kaupungissa tapahtui: Yaran piippujen suodattimista autotehtaan sähköisten golf-kärryjen valmistussopimukseen ja nämä esitettiin Hinkun työllistävinä vaikutuksina.

Voit olla huoletta, ei Hinku vie ketään kivikaudelle. Kyseessä on jonkinlainen imagon viherpesu jolla ei ole mitään käytännön vaikutusta kenenkään elämään. Mitään tekemistä sillä ei ole saunomisesi ja grillaamisesi kanssa, turhaa pelottelua.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mistä hiilivoimalasta Karkkilaan tulee sähköä? Suomessa ei ole yhtään kivihiiltä käyttävää sähkövoimalaa.
Jäljellä olevat yhdeksän ovat sekä kaukolämpöä että sähköä tuottavia laitoksia. Suomessa 90% sähköstä tuotetaan muilla kuin kivihiilellä.

Tutun tasottomassa persukirjoitelmassa oli toinenkin viime aikoina useasti toisteltu virhe, nimittäin se, ettei Suomen tarvitsisi tehdä mitään. Tuota ’ajatusta’ seuraten voisimme jakaa maailman väestön viiden miljoonan porukoihin ja sitten jokainen niistä voisi julistaa, että meidän ei tarvitse eikä kannata tehdä mitään, koska olemmm merkityksetyömän pieni joukko.

Sitäpaitsi vielä äsken Suomen saavutukset ympäristönsuojelussa olivat persuille yms sortinsakille kirous, merkki sivilisaatiomme romahduksesta ja vihreiden salaliitosta tavallista isäm maamm puollustaja heteromiestä vastaan. Nyt yhtäkkiä julistetaankin, että olemme jo esimerkillisesti osamme tehneet ja hyvisten joukossa.

Jouni Kaskiharju

Nopeasti vastattuna kun työt kutsuu: vaikkapa sähkösopimus Helenin kanssa jos valitsee vielä fossiilivaihtoehdon, soittelivat myös minulle. Yksi kivihiilivoimala on vaikkapa Helsingin Hanasaaressa

https://www.helen.fi/yritys/energia/energiantuotan...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hanasaaren_voimalaitos

Jep, kaukolämpö on sähkövoimalan sivutuote. Lämpökeskukset taas erikseen ja nämä ovat yleensä öljypolttimilla.

Ja, osa jutuista on Soinin aikaisia joita ei pidä sekoittaman Persut 6/2017 kanssa.

Käyttäjän KimmoKlemola kuva
Kimmo Klemola

Kannattaisi kerrata prosenttilaskuja. Esimerkiksi Suomen lukema tulisi kertoa lähes 70 000:lla.

Jouni Kaskiharju

Fiksailtu, kiitos. 1/x ja nollien lasku hämärässä hämäsi :)

Käyttäjän KimmoKlemola kuva
Kimmo Klemola

Eipä ne vieläkään oikein ole, mutta anna olla...

Tiina Hentunen

Jouni, terveisiä samasta valtuustosta ja aloitteen tekijältä. Luitko 8.10.2018 julkaistun ilmastoraportin? Mitä vastaamme lapsillemme, kun he aikuisina kysyvät, mitä teimme ilmaston pelastamiseksi? Voimmeko sanoa, että teimme kaikkemme ja onnistuimme hillitsemään ilmastonmuutosta? Vai joudummeko
myöntämään, että katsoimme sivusta, vaikka tiesimme, mitä tapahtuu?
Seuraavat vuosikymmenet ovat todennäköisesti ratkaisevia ihmisen historiassa. Ilmaston epävakaus lisääntyy,
useat keskeiset luonnonvarat hupenevat, ja ekologinen velka kasvaa. Luonnon tilassa olevat alueet ja eläin- ja
kasvilajien monimuotoisuus vähenevät. Etenemme nopeammin ja kauemmas kestävästä kehityksestä kuin
koskaan aikaisemmin. Nykykehitys kaventaa ja tuhoaa lastemme ja tulevien sukupolvien mahdollisuuksia
tyydyttää omia elämisen tarpeita. Ellemme ryhdy rivakasti muutostyöhön, vahingoitame lasten etuja ja
loukkaamme heidän oikeuksiaan. Jotain tarvitsee vain tehdä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän moisten hankkeiden takana ole vain hinku lopettaa yleinen vinku.

Toimituksen poiminnat